Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ Γ. ΑΣΣΟΥ " ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η παρουσίαση ενός βιβλίου δε μπορεί να είναι ειλικρινής και αντικειμενική, αν δεν είναι ευαισθητοποιήσει πρώτα εκείνο που θα το προλογίσει και κατόπιν τους αναγνώστες.
Τον κ. Ευθύμιο Γ. Άσσο τον γνώρισα ως Σύμβουλο Εκπαίδευσης της Ελλάδος, στη Πρεσβεία μας στη πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν.
Δεν ήταν ο εκπαιδευτικός Σύμβουλος που αρκούταν με τα θέματα λειτουργίας του τμήματος διδασκαλίας της Ελληνικής, στα παιδιά των εκεί Ελληνίδων. Ήταν παράλληλα ο Δημόσιος Λειτουργός που, προσπαθούσε, παρά τις πολλές υπηρεσιακές δυσκολίες που του επέβαλαν οι τότε συνθήκες λειτουργίας της Πρεσβείας μας, να ζωντανέψει τη πίστη των Ελλήνων και την μνήμη των Αράβων, στην Ελληνικότητα της ιστορίας της περιοχής της εγγύς Ανατολής .
Τούτο αποδείχτηκε άμεσα και γρήγορα, από τις αρκετές αποδοτικές επαφές που είχε με αρμόδιους εκπαιδευτικών φορέων της Ιορδανίας και της Ορθόδοξης Κοινότητας.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του ήταν και εξακολουθεί να είναι, το θέμα της μακρόχρονης  Ελληνικής παρουσίας στην « Καθ’ ημάς Ανατολή ». Η εκκλησία και η παιδεία αποτελούν τα κύρια μέσα πολιτιστικής αναβίωσης και διατήρησης της Ελληνικής παρουσίας στη περιοχή.
Θα μπορούσε, φρονώ το παρόν βιβλίο, αν ληφθεί σοβαρά υπόψη από τα συναρμόδια υπουργεία ΥΠ.Ε.ΠΘ, ΥΠ.ΕΞ, ΥΠ.ΠΟ, τα εκκλησιαστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, να αποτελέσει βοήθημα για τη χάραξη μιας πιο συγκεκριμένης πολιτιστικής, εκπαιδευτικής, μορφωτικής και εκκλησιαστικής πολιτικής, όσον αφορά τα θέματα που διαπραγματεύεται.
Αν πράγματι, όλοι πιστεύουμε πως η « Καθ’ ημάς Ανατολή » μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εκ νέου, βάθρο νέας πολιτιστικής εξόρμησης του Οικουμενικού Ελληνικού πνεύματος, που θα στοχεύει στη πληρέστερη προσέγγιση μεταξύ των λαών της περιοχής και της Ελλάδας, τότε πρέπει αυτοί, που επωμίζονται αυτό τον ρόλο να είναι γνώστες της πραγματικότητας, που επικρατεί εκεί.
Είμαι βέβαιος, πως από το βιβλίο του κ. Ευθυμίου Άσσου μπορούν να μάθουν αρκετά
            ΑΝΤΩΝΙΟΣ  ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
 τ. Δ/ντής Γενικών. Καθηκόντων Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Δεν είχα τη σκέψη, ούτε ήταν στη διάθεσή μου να γράψω πεπραγμένα, αφού δεν είχε περατωθεί ακόμα το όλο έργο μου, στη περιοχή της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής. Το είχα υπό σκέψη, για μετά τη λήξη της θητείας μου.
Στην αρχή λοιπόν της αποστολής μου στην « Καθ’ ημάς  Ανατολή », όταν άρχιζε να διαφαίνεται στον ορίζοντα, το στρώσιμο του σωστού δρόμου, μου έκοψαν τη πορεία.
Ήταν άραγε από άγνοια για το τι γινόταν στη περιοχή ; Από ποιόν έγινε ; και πώς ;
Από τότε πέρασαν τρία χρόνια. Τίποτε δεν άλλαξε. Ούτε στην εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων εξωτερικού, αλλ’ ούτε στη πολιτιστική μας δραστηριότητα στη περιοχή της « Καθ’ ημάς Ανατολή ».
Το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα μας ήλθε από την Αλεξάνδρεια, με την εκλογή του εκ της μαρτυρικής μεγαλονήσου Κύπρου Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ Πέτρου Ζ΄.
Οι καιροί όμως δε περιμένουν, ούτε η περιοχή της Ελληνικής Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής αντέχει άλλη λησμοσύνη και αδιαφορία. Πολλά είναι τα προβλήματα που καλούμαστε, όσοι τα νιώθουμε, να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως.                                           
Οι θεματοφύλακες του Ελληνικού Πνεύματος και του οικουμενικού Ελληνισμού εξακολουθούν να είναι Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ και ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ, που η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει με κάθε τρόπο.
Ας διδαχτούμε από τα Ισλαμικά και Αραβικά κράτη που έσπευσαν, μόλις κατέρρευσε το καθεστώς της Σ. Ένωσης, να διεισδύσουν στις νεοϊδρυθείσες Ισλαμικές δημοκρατίες, μέχρι και τη Βοσνία, όπου ίδρυσαν σχολεία στα οποία απέσπασαν εκπαιδευτικούς και θρησκευτικούς καθοδηγητές και κατηχητές.  Ο Ελληνισμός της «Καθ’ ημάς Ανατολής » αγωνιά, προσμένει και ελπίζει να εισακουστεί από τη Μητροπολιτική Ελλάδα …. Άραγε, πόσο ακόμα θα αντέξει .
                               ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΑΣΣΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου