Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012


 

 

Εκεί στην Ανατολή…..

Όπου ο Ελληνισμός αγωνιά

και αεί προσμένει

ΚΑΠΟΥ                                              ΕΚΕΙ ΣΤΗ «ΚΑΘ‘ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗ»

Όπου ο Ελληνισμός αγωνιά

και αεί προσμένει

 

Πελασγός

Αθήνα 1998

 

 

ΕΞΩΦΥΛΛΟ : Το θέατρο Παλμύρας από τον 2ο αιώνα μ. Χ με ένθεση λεπτομέρεια του ψηφιδωτού της μάχης του Ισσού όπου απεικονίζεται ο Μέγας Αλέξανδρος .

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ : Χάρτης της Μέσης Ανατολής από το βιβλίο

« ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ » του Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου .

 

ISBN  960-522- 078 -4

 

 

Ευθύμιος  Άσσος

Κάλβου 121/123 -114 75 Αθήνα                                               

Τηλ. 00302106444173

Κιν . 00306977023262

www.efthymiosassos@yahoo.com

 

 

 

 και Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ, Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας

Αχ.  Παράσχου  127 ΓΥΖΗ (*) 11475

Τηλ. 6440021.  Τ.ο.τ.: 6450097Ιστοσελίδα ( Web ) : http: // WWW. Hellasbooks. gr    και E-mail: acroceramo@hellasbooks.gr

 

 

 

 

 

Α΄ ΕΚΔΟΣΗ : ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 199 (*) Η περιοχή του « ΓΚΥΖΗ » έχει λάβει την ονομασία της προς τιμή του μεγάλου έλληνα ζωγράφου Νικολάου ΓΥΖΗ . Ας είμαστε σωστοί λοιπόν απέναντί του .

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 Σημείωμα του εκδότη                            Σελ. 07    

  Πρόλογος                                                         09

  Εισαγωγή                                                        12

1 - Η Ελληνικότητα της « Καθ’ ημάς            14 Ανατολής »                                                      

2 .    Η πολιτιστική και Εκκλησιαστική Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδος                18

3 .    Ο Ρόλος της Εκκλησίας                          23

Α΄ - Η Εκκλησία της Αντιοχείας                    25

Β΄ - Η Εκκλησία των Ιεροσολύμων               27

Γ΄ -  Η Εκκλησία της Αλεξανδρείας              36

4 .    Η Ελληνική Γλώσσα ως μοναδικός κρίκος Πολιτιστικής και Ελληνορθόδοξης έκφρασης                                                         45

 5 .   Ο ρόλος και η αποστολή του αποσπασμένου  Εκπαιδευτικού και                   των άλλων κρατικών λειτουργών                  74

              Α΄ - Εκπαιδευτικοί                           74

              Β΄  - Διπλωματικοί                           84

              Γ΄  - Κληρικοί και ψάλτες               92

6 .  Οι φορείς της Ελληνικής παρουσίας       στις περιοχές                                                        της « Καθ’ ημάς Ανατολής »                         96

   Α΄ - Η Ορθόδοξη Εκκλησία                        97  

   Β΄ - Η Ελληνική Κοινότητα –Παροικία   101

   Γ΄ - Το Ελληνικό Σχολείο                          112

   Δ΄ - Τα τμήματα Διδασκαλίας                     της    Μητρικής Γλώσσας και                                  του Ελληνικού      Πολιτισμού .                   124

 α) Τμήματα Διδασκαλία    σε               Ελληνόπαιδες ξένων σχολείων                     129

 β) Τμήματα Διδασκαλίας της            Μητρικής γλώσσας   στα παιδιά             Ελληνίδων από μεικτούς γάμους                 131

 γ) Τμήματα Διδασκαλίας της                   Ελληνικής  Μητρικής Γλώσσας                    στους Μιγάδες                                               137

δ)  Η διδασκαλία της Ελληνικής σε          141            αλλοδαπούς

 7 . Ο ρόλος των θεωρουμέν Ελληνικών Πυρήνων                                                      150

Α΄ - Οι Ελληνομαθείς Αραβόφωνοι     Κληρικοί κι άλλοι Εκκλησιαστικοί  Λειτουργοί                                                    151

Β΄ - Οι απόφοιτοι των Ελληνικών       Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων                         156

8 . Ο ρόλος των Ελληνικών ιστορικών μνημείων και των νεοκλασικών κτιρίων      στην περιοχή                                                 161

9 . Οι σημερινοί κίνδυνοι ολοκλήρωσης αφελληνισμού της Ορθόδοξης παρουσίας    στην περιοχή της εγγύς Ανατολής              170

ΕΠΙΛΟΓΟΣ                                                  209

ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.                 Παρουσιάσεις και σχόλια της πρώτης  έκδοσης του βιβλίου                                    213

         

 

 

 

 

 

Σημείωμα του εκδότη

Η ευρύτερη Μέση Ανατολή παραδοσιακά, αποτελεί το σταυροδρόμι, όπου η Ελληνική παιδεία συναντά και συνυπάρχει με το πολιτιστικό της περίγυρο.

Η μαρτυρία του κου Ευθυμίου Άσσου μας γνωρίζει την Ελληνιστική και Ορθόδοξη παρουσία.

Ο προσωπικός του αγώνας για τα ελληνικά γράμματα μας δίνει παρηγοριά, αλλά με ταυτόχρονη πικρία για την απουσία του ελληνικού κράτους- της μητρόπολης του Ελληνισμού ….ο Θεός να μας φυλάει.

Για μια ακόμη φορά ο προσωπικός ελληνισμός δίνει το παρόν του εκεί όπου έπρεπε να υπάρχει το « εθνικό » κέντρο και όχι …στις Βρυξέλλες !!!

Εκεί στην Ανατολή … εκεί όπου ο ήλιος λάμπει και φωτίζει… ελληνικά μνημεία, εκεί που βάδισε και άφησε την τελευταία του πνοή ο Μέγιστος των μεγίστων ο Μέγας Αλέξανδρος. Εκεί και όχι στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελβετίας.

Αυτά, εφ’ όσον ομιλούμε για ελληνική παιδεία σε χώρο μυθολογικά ομογενή και συγγενικό από τη σπορά του Διός.

Οι εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ σεβόμενοι και τιμώντας τον αγώνα, την αγωνία αλλά και τη σοβαρότητα της εργασίας-μαρτυρίας του κ. Ευθυμίου Άσσου θέτουν σε κυκλοφορία το παρόν έργο με την ελπίδα ότι, αφ’ ενός μεν διαφωτίζει ένα σημαντικό και άγνωστο κομμάτι του μαχόμενου ελληνισμού σήμερα, και αφ’ ετέρου δε να ταράξει τα νερά της μικρό-ελλαδικής γραφειοκρατικής μιζέριας που ανέχεται άβουλα και αδιαμαρτύρητα τη συρρίκνωση του ελληνισμού, της σπουδαιότερης ανθρώπινης δημιουργίας.

                       Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας

  Θεσσαλονίκη – 7. Νοεμβρίου 1998

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 

Η παρουσίαση ενός βιβλίου δε μπορεί να είναι ειλικρινής και αντικειμενική, αν δεν είναι ευαισθητοποιήσει πρώτα εκείνο που θα το προλογίσει και κατόπιν τους αναγνώστες.

Τον κ. Ευθύμιο Γ. Άσσο τον γνώρισα ως Σύμβουλο Εκπαίδευσης της Ελλάδος, στη Πρεσβεία μας στη πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν.

Δεν ήταν ο εκπαιδευτικός Σύμβουλος που αρκούταν με τα θέματα λειτουργίας του τμήματος διδασκαλίας της Ελληνικής, στα παιδιά των εκεί Ελληνίδων. Ήταν παράλληλα ο Δημόσιος Λειτουργός που, προσπαθούσε, παρά τις πολλές υπηρεσιακές δυσκολίες που του επέβαλαν οι τότε συνθήκες λειτουργίας της Πρεσβείας μας, να ζωντανέψει τη πίστη των Ελλήνων και την μνήμη των Αράβων, στην Ελληνικότητα της ιστορίας της περιοχής της εγγύς Ανατολής .

Τούτο αποδείχτηκε άμεσα και γρήγορα, από τις αρκετές αποδοτικές επαφές που είχε με αρμόδιους εκπαιδευτικών φορέων της Ιορδανίας και της Ορθόδοξης Κοινότητας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του ήταν και εξακολουθεί να είναι, το θέμα της μακρόχρονης  Ελληνικής παρουσίας στην « Καθ’ ημάς Ανατολή ». Η εκκλησία και η παιδεία αποτελούν τα κύρια μέσα πολιτιστικής αναβίωσης και διατήρησης της Ελληνικής παρουσίας στη περιοχή.

Θα μπορούσε, φρονώ το παρόν βιβλίο, αν ληφθεί σοβαρά υπόψη από τα συναρμόδια υπουργεία ΥΠ.Ε.ΠΘ, ΥΠ.ΕΞ, ΥΠ.ΠΟ, τα εκκλησιαστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, να αποτελέσει βοήθημα για τη χάραξη μιας πιο συγκεκριμένης πολιτιστικής, εκπαιδευτικής, μορφωτικής και εκκλησιαστικής πολιτικής, όσον αφορά τα θέματα που διαπραγματεύεται.

Αν πράγματι, όλοι πιστεύουμε πως η « Καθ’ ημάς Ανατολή » μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εκ νέου, βάθρο νέας πολιτιστικής εξόρμησης του Οικουμενικού Ελληνικού πνεύματος, που θα στοχεύει στη πληρέστερη προσέγγιση μεταξύ των λαών της περιοχής και της Ελλάδας, τότε πρέπει αυτοί, που επωμίζονται αυτό τον ρόλο να είναι γνώστες της πραγματικότητας, που επικρατεί εκεί.

Είμαι βέβαιος, πως από το βιβλίο του κ. Ευθυμίου Άσσου μπορούν να μάθουν αρκετά

            ΑΝΤΩΝΙΟΣ  ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

 τ. Δ/ντής Γενικών. Καθηκόντων Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Δεν είχα τη σκέψη, ούτε ήταν στη διάθεσή μου να γράψω πεπραγμένα, αφού δεν είχε περατωθεί ακόμα το όλο έργο μου, στη περιοχή της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής. Το είχα υπό σκέψη, για μετά τη λήξη της θητείας μου.

Στην αρχή λοιπόν της αποστολής μου στην « Καθ’ ημάς  Ανατολή », όταν άρχιζε να διαφαίνεται στον ορίζοντα, το στρώσιμο του σωστού δρόμου, μου έκοψαν τη πορεία.

Ήταν άραγε από άγνοια για το τι γινόταν στη περιοχή ; Από ποιόν έγινε ; και πώς ;

Από τότε πέρασαν τρία χρόνια. Τίποτε δεν άλλαξε. Ούτε στην εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων εξωτερικού, αλλ’ ούτε στη πολιτιστική μας δραστηριότητα στη περιοχή της « Καθ’ ημάς Ανατολή ».

Το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα μας ήλθε από την Αλεξάνδρεια, με την εκλογή του εκ της μαρτυρικής μεγαλονήσου Κύπρου Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ Πέτρου Ζ΄.

Οι καιροί όμως δε περιμένουν, ούτε η περιοχή της Ελληνικής Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής αντέχει άλλη λησμοσύνη και αδιαφορία. Πολλά είναι τα προβλήματα που καλούμαστε, όσοι τα νιώθουμε, να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως.                                           

Οι θεματοφύλακες του Ελληνικού Πνεύματος και του οικουμενικού Ελληνισμού εξακολουθούν να είναι Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ και ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ, που η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει με κάθε τρόπο.

Ας διδαχτούμε από τα Ισλαμικά και Αραβικά κράτη που έσπευσαν, μόλις κατέρρευσε το καθεστώς της Σ. Ένωσης, να διεισδύσουν στις νεοϊδρυθείσες Ισλαμικές δημοκρατίες, μέχρι και τη Βοσνία, όπου ίδρυσαν σχολεία στα οποία απέσπασαν εκπαιδευτικούς και θρησκευτικούς καθοδηγητές και κατηχητές.  Ο Ελληνισμός της «Καθ’ ημάς Ανατολής » αγωνιά, προσμένει και ελπίζει να εισακουστεί από τη Μητροπολιτική Ελλάδα …. Άραγε, πόσο ακόμα θα αντέξει .

                               ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΑΣΣΟΣ

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου